WYNIKI WYSZUKIWANIA
Konserwanty (substancje konserwujące) to związki chemiczne przedłużające okres przydatności żywności do spożycia przez zabezpieczenie ich przed zepsuciem i rozkładem powodowanym przez mikroorganizmy patogenne. Używanie konserwantów należy do chemiczn
Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności celem nadania konkretnej barwy produktom i urozmaicenia ich asortymentu lub przywrócenia barwy, która została utracona w naturalnych procesach enzymatycznych. Stosowanie barwników spożywczych oraz
Mleka roślinne są napojami dostarczającymi wielu cennych wartości odżywczych (przede wszystkim te zrobione domowymi sposobami). Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na mleko krowie, dietę wegańską czy po prostu ze względu na oryginalny smak i
Masz ochotę pochrupać coś zdrowego? Spróbuj chipsów owocowych. Chipsy owocowe są produkowane nie tylko z bananów, ale też np. z kokosów i jabłek. Na pierwszy rzut oka, można je jeść bez wyrzutów sumienia. Niemniej na wszelki wypadek postanowiliśmy to
Sztuczne barwniki oraz aromaty poprawiają wrażenia smakowo-zapachowe i wygląd kolorystyczny produktu. Tym razem nie będziemy się zastanawiać jak wpływają na zdrowie - przyjrzymy się metodom ich produkcji. Szczegółowe informacje na temat metod produkc
Chemia jest wszędzie; na każdy produkt spożywczy składa się wiele mniej lub bardziej kompleksowych związków chemicznych. Nie oznacza to, że jest on niezdrowy - nawet w zwykłym jabłku znajdziemy całkiem sporo chemii, bo przecież zawiera ono witaminy i
Glutaminian sodu nie znajduje się w każdym produkcie spożywczym. Nie oznacza to, że producenci nie stosują jego substytutów - jednym z nich jest ekstrakt drożdżowy. Podobnie jak do glutaminianu sodu również do ekstraktu drożdżowego też warto podejść
Choć specjaliści od marketingu w reklamach zapewniają nas, że krem czekoladowy jest idealnym sposobem na rozpoczęcie poranka, a batonik stanowi świetną przekąskę nawet dla najmłodszych dzieci, rzeczywistość wygląda nieco inaczej. Chemia i nadmiar cuk
Niemal w każdej grupie produktów spożywczych dedykowanych dzieciom znajdziemy żywność wzbogacaną witaminami - żelki, soki, mleko, płatki śniadaniowe, jogurty i batoniki. Odpowiadamy na pytanie, czy każdy taki produkt wzbogaci dietę dziecka w witaminy
W produktach żywnościowych mogą znajdować się aromaty i rozpuszczalniki, ale ich stosowanie w produkcji żywności jest obwarowane określonymi wymaganiami prawnymi. Aromaty są substancjami stosowanymi do produkcji środków spożywczych. Wśród nich można
Glutaminian sodu jest popularnym, jednakże kontrowersyjnym dodatkiem do żywności. Czy ma wpływ na zdrowie? Eksperci z całego świata biją na alarm i obwiniają go jako czynnik mający wpływ na otyłość, alergię i występowanie migreny. Glutaminian sodu je
Szynki, wędliny, pasztety... Mięsne dodatki do kanapek czy sałatek wciąż królują na naszych stołach. Jak wybrać dobre wędliny? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Choć w dobie masowej produkcji żywności często zdaje się nam, iż ucieczki przed pełnymi k
Przed zakupem kolejnego produktu żywnościowego warto przeczytać etykietę, żeby nie kupować przysłowiowego kota w worku. Etykiety widoczne na produktach spożywczych zawierają ważne informacje o produkcie i pełnią pomocniczą rolę. Ułatwiają one konsume
Wokół konserwantów dodawanych do produktów żywnościowych powstało wiele mitów. Temat konserwantów w żywności stale powraca w publicznych dyskusjach. Wielu konsumentów kojarzy substancje konserwujące ze szkodliwymi związkami chemicznymi. Konserwanty s
Soki generalnie uznaje się za produkty zdrowe czy nawet dietetyczne. Według definicji sok jest produktem otrzymywanym z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych warzyw lub owoców, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający zapach, barwę i smak
Zupki w proszku prezentowane są w reklamach jako idealny pomysł na szybki i sycący obiad. Dodatkowo kusi nas ich niska cena. Czy jednak powinno się je jadać? Zdania są podzielone. O tym, że sproszkowane zupki, które zalewa się wrzątkiem, są produktem
Skrobia modyfikowana jest skrobią naturalną, którą poddaje się obróbce, w celu zmiany jej właściwości fizycznych lub chemicznych. Współcześnie wykorzystuje się cztery główne źródła skrobi, a mianowicie kukurydzę, ziemniaki, pszenicę i tapiokę. Proces
"Bez barwników i konserwantów" - tymi słowami opatrzonych jest coraz więcej etykiet produktów spożywczych. Nazwa "konserwanty" od razu przywodzi nam na myśl wnętrze laboratorium czy szkolne lekcje chemii. Co jest jednak złego w barwnikach? Czy napraw
Wszyscy kochamy słodkości. Niestety ich nadmierne spożycie przyczynia się do przybierania na wadze, czego, szczególnie dzisiaj, wszyscy próbują uniknąć. Jak pogodzić chęć na coś słodkiego z troską o zgrabną figurą i dobre zdrowie? Z pomocą, jak się z
Produkty na półkach sklepowych często kuszą swoim wyglądem bądź smakiem, jeżeli wcześniej już je próbowaliśmy. Możemy jednak nie wiedzieć, jak wiele szkodliwych konserwantów się w nich kryje, a przede wszystkim, jakie szkody mogą one nieść dla nasze